Telefonum Ele Geçirildi mi?
Bazen aklımıza telefonumuz ve içerdiği veriler ile ilgili güvenlik endişelerimiz olabiliyor. Her gün çeşitlenen, yaygınlaşan ve kullanımı kolaylaşan casus yazılımlar ile bilgisayarlarda olduğu gibi akıllı telefonlar, tabletler ve giyilebilir teknoloji ürünlerine de sızmak, bunları takip etmek, ele geçirmek normal bir hal aldı. Bu yazımızda mobil cihazlarda casus yazılımlar hakkında kısa bilgi verecek, bunların oluşturduğu tehlikelere değinecek ve “telefonum ele geçirildi mi?”, “mobil cihazımda casus yazılım var mı?” sorularına cevap arayacağız.
Casus Yazılım Nedir? Oluşturduğu Tehlikeler Nelerdir?
Her virüs programı bir casus yazılım değildir. Casus yazılımlar yüklendiği cihazda kullanıcıya ait belirli veya tüm verileri elde ederek korsan yazılımcıya aktarmak maksadıyla kullanılır. Casus yazılımlar arka planda, görünmez şekilde çalışarak konum, rehber, SMS mesaj, mail, notlar, arama kayıtları, ses kayıtları, fotoğraf, video ve kayıtlı dosyalar ile diğer kişisel bilgileri yasa dışı şekilde ele geçirebilmektedir.
Amaca özel geliştirilen bazı casus yazılımlar ise çok daha farklı yeteneklere sahip olabilirler. Örneğin cihazınıza yasa dışı bir veri yerleştirebilir, banka hesaplarınızı boşaltabilir, telefonunuzu kilitleyebilir, onun üzerinden yasa dışı ortam dinlemesi veya gözetlemesi yapabilirler. Bunun sınırını telefonunuzun kabiliyetleri ve üzerinde işlenebilen veriler belirler.
Telefonumda Casus Yazılım Var mı?
Siz de “birinin telefonuma girdiğini nasıl anlarım“, “telefonda böcek olduğu nasıl anlaşılır“, “telefonum hacklendi mi” veya “telefonum ele geçirildi mi” diyorsanız aşağıdaki maddeleri gözden geçirin. Ancak burada bahsettiğimiz emareleri bir kez görmeniz yeterli olmayacaktır. Telefonunuzdaki hassas ve değerli verileri yedekleyerek, gerekirse telefondan silerek bir süre cihazın durumunu takip etmelisiniz. İşletim sistemleri, kullanılan uygulamalar ve donanımlar mükemmel olmadığından gördüğünüz emare doğal bir anomali olabilir.
Telefonunuz gerek iPhone gerek Android olsun, “akıllı saatimde veya telefonumda casus yazılım var mı“, “biri beni takip ediyor mu, gözetliyor mu” veya “telefonda veya mobil cihaz’da casus program ve virüs programı olup olmadığını nasıl anlarım” diyorsanız aşağıda sıraladığımız emareleri takip etmelisiniz.
1. Telefonun şarjının kısa sürede bitmeye başlaması
Telefon veya tablet bataryası eskidikçe şarj dayanma süresi azalacaktır. Şarjın kısa sürede bitmesi böyle bir şey değildir. Bir önceki gün 24 saat hizmet sunan bir cihaz, ertesi gün benzer kullanımla 15 saatte biterse şüphelenebiliriz.
2. Veri kullanımının artması (internet data usage)
Telefonda veya tablette bulunan casus yazılım yasa dışı şekilde ele geçirdiği kişisel verileri internet üzerinden veri korsanlarına aktaracağından mobil veri kullanımı artacak ve internet paketiniz daha çabuk bitecektir. Veri kullanım miktarınızı düzenli kontrol etmeniz veya belli düzeyler için alarm kurmanız faydalı olacaktır.
3. Cihazın kendiliğinden kapanıp açılma yapması
Sistem güncellemeleri sonrası cihaz kapanıp açılabilir. Bu ve benzeri durumlar haricinde kendiliğinden kapanıp açılma durumu ya ciddi bir sistem/uygulama arızası ya da virüs/casus yazılım kaynaklıdır (Genellikle arıza kaynaklıdır).
4. Sıra dışı, anlaşılmaz mesajlar gelmesi
Herhangi bir numaradan gelen SMS veya diğer tür anlamsız mesajlar telefonda bulunan bir casus yazılıma yönelik talimat içeriyor olabilir.
5. Ekran kilidi devrede olduğu halde bataryada ısınma görülmesi
Telefon veya tablet ekranı kapalı olduğu ve şarjda olmadığı halde ısınıyorsa arka planda çalışan bir veya birkaç uygulama yoğun çalışıyor demektir. Ayarlardan çalışan uygulamalar listesini kontrol edebilirsiniz ancak bu kesin sonuç vermeyecektir. Bu durumun düzenli şekilde olması ciddi bir emaredir.
6. Bilinmeyen uygulamalar bulunması
Çalışan uygulamalar listesinde işletim sistemi ile alakasız ve sizin yüklemediğiniz uygulamalar bulunması dikkate değerdir. Ancak ciddi casus yazılımların burada listelenmeyeceğini bilmek gerekir.
7. Sesli görüşmelerde parazit veya yankı duyulması
Sesli görüşmelerin kayıt altına alınıyor ya da anlık olarak başka istasyonlara aktarılıyor olması ses akışında düzensizliklere sebep olabilir. Ancak olması şart değildir. Yani ses akışının düzgün olması güvende olduğunuz anlamına gelmez.
8. Farklı anormalliklerin ardışık olarak görülmesi
Değişik uygulamaların kendi kendine başlaması, birini açmak isterken başkalarının çalışması, bazı uygulamaların kapatılamaması, bazı numaraların kendiliğinden aranması vb.
9. Telefon kapanma süresinin artması
Bunun bir ya da iki kez olması veri teşkil etmeyecektir. Her kapanışın uzun sürmesi gerekir.
10. Beklenmeyen uyarı sesleri gelmesi
Ekran kilidi devredeyken bir kaç defa bildirim sesi geldiği halde ekran açıldığında herhangi bir bilgi yer almaması bir işaret teşkil edebilir.
Sonuç
Telefon veya tabletinizin ele geçirildiğini, uzaktan kontrol edildiğini, cihazınızda casus yazılım olduğunu veya takip edildiğinizi düşünüyorsanız ve yukarıda saydığımız 10 maddeden bir kaçını görüyorsanız endişelerinizde haklı olabilirsiniz. Verilerinizi emniyete alın ve casus yazılımın etkisiz hale getirilmesi konulu yazımızı inceleyin. Eğer telefonda casus yazılım olup olmadığı ve varsa elimine edilmesi konusunda profesyonel destek için bize ulaşın.
Tecrübelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum olarak paylaşmayı unutmayın.
Besemti – Best Veri Kurtarma Merkezi