Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Telefondan, bilgisayardan, fotoğraf makinesinden, harici harddiskten ya da hafıza kartından çok değerli fotoğraflarınızı yanlışlıkla sildiyseniz üzülmeyin! Cihazınız bozuldu veya bir kazaya maruz kaldıysa endişelenmeyin. Bu yazı dizimizde cihazınız ne tür, ne marka, ne model olursa olsun, Silinen Fotoğrafları Geri Getirme yollarını ele alacağız. Günümüz teknolojisi neye el veriyorsa bu yazı dizimizde bulacak ve yaşadığınız problem ne olursa olsun çözümü öğreneceksiniz.
Öncelikle belirtmek isteriz ki silinen fotoğrafları geri getirme işlemini yapacağımız cihazınızda herhangi bir kayıt işlemi yapmamanız, ne işlem yaptığından emin olmadığınız herhangi bir yazılımla müdahale etmemeniz çok önemlidir.
Yazımızdaki ana başlıklar şunlardır:
Android Telefondan ve Tabletten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Hafıza Kartından Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
USB Bellekten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Bilgisayardan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Harici Harddiskten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Eğer silinen dosyalarınız, fotoğraflarınız, videolarınız değerliyse, riske atmak istemiyorsanız bize ulaşın. Cihaz paramparça olsa da Best Veri Kurtarma “kurtarılamaz” demedikçe hiçbir veri kurtarılamaz değildir!
Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Google’ın öncülüğünde geliştirilen, açık kaynak bir işletim sistemi olan Android, cep telefonundan akıllı televizyona, akıllı saatten diğer giyilebilir teknolojilere bir çok cihazın işlerliğini sağlamaktadır. 2005 yılında başladığı yolculuğu Android 9 Pie ile devam ettirmektedir. Günümüzde dünyadaki tüm mobil cihazların % 88’lik bir bölümünde Android kullanılmaktadır. Bu özet bilgiden sonra farklı durumlara istinaden Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme konusunda neler yapılabileceğini sıralayalım.
Google Fotoğraflar Hizmetinin Kullanıldığı Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Android telefonlarda Google hesabı temel bir rol üstlenmektedir. Telefona tanımlanan bu hesap vasıtasıyla rehberiniz, fotoğraflarınız ve diğer verilerinizi yedeklenebilmektedir. Bu hesabın varlığını unutan bir çok kullanıcı olsa da şunu bilmek gerekir: böyle bir hesap tanımlamış olmasanız Play Store’dan herhangi bir uygulama indiremezsiniz.
Google, kullanıcılarına dünyanın en gelişmiş arama motoru ve en yaygın email hizmetini sunmanın yanında bir çok etkili ürünü de bünyesinde barındırmaktadır. Google Drive, Google Haritalar, Google Çeviri, Google+ bunlardan bazılarıdır. Bunların yanında fotoğraf ve videoların yedeklenmesi ve senkronizasyonu için Google Fotoğraflar ile Google+ ve Blogger gibi Google ürünlerinde paylaşılan veya depolanan tüm fotoğrafların tutulduğu Albüm Arşivi de işimizi kolaylaştıran diğer ürünlerdendir.
Eğer android telefonunuzda Google Fotoğraflar yedeklemesi (back up&sync) açıksa, Google Fotoğraflar uygulamasını açıp Çöp Kutusu’nda gördüğünüz fotoğrafları Geri Yükle komutu ile silinen fotoğrafları geri getirme ve telefonunuza indirme şansınız var. Ancak bunun 60 günlük bir süre ve 15 gb kadar bir boyut sınırı (ücretsiz hizmet sınırı) olduğunu belirtmemiz gerek.
Google Fotoğraflar uygulamasını kullanmıyorsanız photos.google.com adresini ziyaret edip telefonunuzda kullandığınız Gmail hesabıyla giriş yapın. Burada da Çöp Kutusu’nu kontrol etmeyi unutmayın. Telefonunuzda birden fazla Google hesabı kullanıyor olabilirsiniz. Böyle bir durum varsa tümü için aynı işlemi yapmalısınız.
Fotoğraflarınızı Google Fotoğraflar’ın Çöp Kutusu’ndan elle sildiyseniz veya silme işlemi üzerinden 60 gün veya daha fazla geçtiyse ne yazık ki bu yöntemle fotoğraf kurtarmak imkânsız olacaktır. Diğer yöntemleri inceleyebilirsiniz.
Bilgisayara Yedek Alınmış Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Silinen fotoğrafları geri getirme programsız olarak ancak bilgisayara yedek alındığı takdirde mümkün olabilir. Bunun yöntemlerini şöyle izah edebiliriz:
1. Doğrudan Kopyalama ile Alınmış Yedekler: Telefonda mevcut fotoğrafları, videoları, indirdiğiniz dosyaları, rehber kayıtlarını ve mesajları bilgisayara yedeklemenin farklı yöntemleri bulunmaktadır. En basiti telefonu bilgisayara data kablosu ile bağlayıp dosyaları bilgisayardaki bir klasöre kopyalamaktır. Ancak bu yöntemde rehber ve SMS’leri kopyalayabilmek için “dışa aktarmış” ve ayrı birer dosya olarak kaydetmiş olmanız gerekmektedir. Bu yedek dosylarınızı aynı şekilde geri de kopyalayabilirsiniz.
2. Özel Yazılımlar ile Alınmış Yedekler: Daha sağlıklı ve kapsamlı çözüm için, telefon markalarının kendilerine özel bilgisayara yedekleme yazılımları bulunmaktadır. Samsung için Kies ve Smart Switch ile Huawei için HiSuite bunlardan bazılarıdır. Eğer bu tür bir yazılım vasıtasıyla sadece fotoğraf ve videolarınıza yönelik bir yedekleme yaptıysanız bu yedeği telefonunuza geri yükleyerek silinen fotoğrafları geri getirme işlemini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
Ancak, bu yazılımlarla telefonunuzun tam yedeğini aldıysanız yedeği geri yüklemek için sakın acele etmeyin! Çünkü tam yedeği geri yüklediğinizde rehberde yaptığınız güncellemeleri, uygulamalarda yaptığınız güncellemeleri ve benzeri hassas verileri kaybetme olasılığıyla yüzleşebilirsiniz! Böyle bir sorunla karşılaşmadan silinen fotoğrafları geri getirmek için şu işlemleri uygulayın:
- Öncelikle telefonunuzun son halinin tam yedeğini alın,
- Silinmiş fotoğraflarınızın bulunduğu tam yedeği telefonunuza geri yükleyin,
- Fotoğraflarınızı bilgisayarınıza kopyalayın,
- Son olarak son aldığınız tam yedeği telefonunuza geri yükleyin.
Veri Kurtarma Fiyat Teklifi Al
Hafıza Kartı Kullanılan Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Telefonunuzda hafıza kartı kullanıyorsanız fotoğraflarınız ve videolarınız burada depolanıyor olmalı. Zira hafıza kartını telefona ilk kez taktığınızda telefon size kayıt ortamı olarak hafıza kartını kullanmayı önerir ve siz “hayır” demezseniz artık fotoğraf ve videolarınız buraya kaydedilir. Bu durumda android telefondan silinen fotoğrafları geri getirme işlemi, yani sd karttan veri kurtarma telefondan veri kurtarmaya göre daha kısa sürer ve başarı oranı daha yüksektir.
Aşağıda kaleme aldığımız Hafıza Kartından Silinen Fotoğrafları Geri Getirme başlığında internetten ulaşabileceğiniz amatör seviyedeki bazı hafıza kartından veri kurtarma programları hakkında kısa bilgi verilmiştir. Veri Kurtarma Merkezi’ne başvurmadan önce bu yazılımlarda şansınızı deneyebilir veya verileriniz değerliyse profesyonel destek için bize ulaşabilirsiniz.
Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Profesyonel olmayan, ücretsiz veya düşük ücretli bir fotoğraf kurtarma programı kullanılarak android telefondan silinen fotoğrafları geri getirme mümkündür. Wondershare Dr.Fone, EaseUS MobiSaver for Android, iSkysoft Toolbox bunlardan bazılarıdır. Bu tarz uygulamaların boyutları düşük ve kullanımları oldukça basit olsa da aradığınızı bulmanız ihtimali ne yazık ki düşüktür. Fiyatları 50-150$ civarındadır.
Profesyonel sistemlere örnek olarak ise UFED Celebrite, Oxygen Forensic Detective, Axiom Magnet ve Mobile Edit verilebilir. Aslında bu sistemleri aynı cümlede kullanmak birbirine haksızlık olabilir. Çünkü bunların her biri farklı seviyelerde farklı özellik ve yeteneklere sahiptir. Ücretleri 1.500-14.000$ civarında olan bu sistemler ancak profesyoneller tarafından kullanılabilmektedir ve yüksek derecede teferruatlıdır. Anlaşılacağı üzere Android telefondan veri kurtarma denildiğinde akla gelmesi gereken yazılım ve sistemler bunlar olmalıdır.
Eğer android telefondan silinen fotoğrafları geri getirmek istiyorsanız ve Veri Kurtarma Merkezi’ne başvurmadan önce amatör bir fotoğraf kurtarma programı kullanarak şansınızı denemek istiyorsanız Wondershare Dr.Fone’u aşağıda sıraladığımız adımları takip ederek deneyebilirsiniz. Verileriniz değerliyse profesyonel destek için bize ulaşın.
Veri Kurtarma Fiyat Teklifi Al
Wondershare Dr.Fone ile Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
1. Wondershare Dr.Fone ile android telefondan silinen fotoğrafları geri getirmek için öncelikle yazılımı kurumsal sitesinden indirin ve kurun. Alternatif yazılım indirme sitelerini kullanmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bilişim dünyasında “carck’li” veya “kırılmış” yazılım olarak anılan, “ücretli yazılımların ücretsiz olarak kullanılması maksadıyla (!)” yasal olmayan şekilde modifiye edilen uygulamaların kullanılmasını da kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Zira bunların gerçek işlevlerini, telefonunuza ne yaptığını / yaptırdığını asla bilemezsiniz. Bir anda banka hesaplarınızı boşaltılmış olarak bulabilirsiniz.
2. Programı çalıştırın. Aşağıdaki ekran açılacaktır. Ekranın sol tarafında görülen Recover butonuna basın.
3. Aşağıda resmini gördüğünüz Recover penceresi açıldığında Recover Android Data tuşuna basın.
4. Silinen fotoğrafları geri getirmek istediğiniz android telefonunuzu bilgisayarınıza orijinal data/şarj kablosu ile bağlayın. Telefonda Ayarlar / Telefon Hakkında / Yazılım Bilgileri / Yapım Numarası yolunu izleyin ve Yapım Numarasına yedi kez ardarda basarak Geliştirici Seçeneklerini aktive edin. Telefonda Ayarlar / Geliştirici Seçenekleri yolunu takip edin ve USB Hata Ayıklama’yı aktive edin. Sonrasında aşağıdaki ekranın sağ alt köşesinde gördüğünüz Opened? Next… tuşuna basın.
5. Telefonunuzla bağlantı gerçekleşecektir. Android telefondan silinen fotoğrafları, rehber bilgilerini, mesajları, arama geçmişini, WhatsApp mesajlarını, ses dosyalarını, videoları ve indirdiğiniz dosyaları geri getirebilirsiniz. Bunlardan istediklerinizi işaretleyip Next tuşuna basın.
6. Bu noktada telefonunuz geçici olarak root’lanacaktır. Bu işlem oldukça hassas olduğundan yarıda kesilmesi durumunda cihazınız kullanılamaz hale gelebilir. Bu nedenle telefon şarjınızın en az %20 (mümkünse %50) olması faydalı olacaktır. Bu uyarının yapıldığı ekranda Start butonuna basarak android telefondan silinen fotoğrafları geri getirme işlemini başlatabilirsiniz.
Bu ve benzeri uygulamalarla silinen fotoğraflarınız geri gelmediği takdirde profesyonel yardım için bize başvurabilirsiniz.
Veri Kurtarma Fiyat Teklifi Al
Android Tabletten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Android Tabletten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme işlemi için “Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme” başlığında anlattığımız tüm yöntemler geçerlidir. Özetlemek gerekirse;
1. Google Fotoğraflar uygulamasını ya da hizmetini kullanıyorsanız, eğer 60 günden fazla bir süre geçmediyse Google Fotoğraflar uygulamasından, photos.google.com adresinden veya bunların Çöp Kutusu bölümlerinden silinen videoları ve silinen fotoğrafları kurtarma şansınız mevcut.
2. Tabletten silinen fotoğrafları önceden bilgisayara özel yazılımlarla (Samsung için Kies ve Smart Switch, Huawei için HiSuite gibi programlarla) yedeklediyseniz; yedeği geri yüklemek için sakın acele etmeyin! Çünkü tam yedeği geri yüklediğinizde Kişiler’de yaptığınız güncellemeleri, uygulamalarda yaptığınız güncellemeleri ve benzeri hassas verileri kaybetme olasılığıyla yüzleşebilirsiniz! Böyle bir sorunla karşılaşmadan android tabletten silinen fotoğrafları geri getirmek için şu işlemleri uygulayın:
- Öncelikle tabletinizin son halinin tam yedeğini alın,
- Silinmiş fotoğraflarınızın bulunduğu tam yedeği tabletinize geri yükleyin,
- Fotoğraflarınızı bilgisayarınıza kopyalayın (sonraki işlemle hata sonucu tekrar silinme riskine karşı),
- Son olarak son aldığınız tam yedeği telefonunuza geri yükleyin.
3. Tabletinizde hafıza kartı kullanıyorsanız fotoğraflarınız ve videloarınız burada depolanıyor olmalı. Bu durumda hafıza kartından silinen fotoğrafları geri getirmek için kullanılabilecek bir çok veri kurtarma yazılımı bulunmaktadır. İnternetten ücretsiz olarak indireceğiniz bir hafıza kartından silinen fotoğrafları geri getirme programı elbette en iyi silinen dosyaları geri getirme programı olmayacaktır. Yine de bir Veri Kurtarma Merkezi’ne başvurmadan önce amatör bir fotoğraf kurtarma programı kullanarak şansınızı denemek istiyorsanız Hafıza Kartı Kullanılan Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme bölümünde listelediğimiz veri kurtarma programlarını deneyebilirsiniz.
4. Eğer yukarıdaki durumlar sizin için geçerli değilse ya da yeterli gelmediyse düşük ücretli (50-150$ civarında) yazılımlar kullanılarak android tabletten silinen fotoğrafları geri getirme mümkündür. Boyutları düşük ve kullanımları oldukça basit bir fotoğraf kurtarma programı olan Wondershare Dr.Fone ile tabletten veri kurtarmak için yukarıda “Wondershare Dr.Fone ile Android Telefondan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme” başlığı altında sıraladığımız adımları uygulayabilirsiniz.
5. Bu yöntemlerle sonuç alamadıysanız ve verileriniz değerliyse profesyonel destek için bize ulaşın.
iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Bulut Tabanlı Yedekleme Yapılan iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
iOS kullanıcılarının Android kullanıcılarına nazaran fazladan bir veri koruma imkânı daha bulunuyor: iCloud. Eğer verilerinizi buluta yedekliyorsanız silinen fotoğrafları geri getirme sizin için problem olmaktan çıkıyor. Tabi şifrenizi unutmadığınız sürece.
Diğer taraftan bir çok Android kullanıcısı gibi siz de Google Fotoğraflar hizmetinden faydalanıyor olabilirsiniz. Fotoğraf ve videolarınız silinmeden önce AppStore’dan Google Fotoğraflar uygulamasını indirip “Back up & sync” bölümünde “on” seçeneğini seçtiyseniz; iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme işlemi için yine bu uygulamaya girip ana bölüm veya Çöp Kutusu bölümünde aradığınız fotoğrafları ve videoları bulmanız mümkün. Tabi bunun için fotoğrafları silme tarihiniz 60 günden az olmalı.
iTunes Yedeği Alınmış iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Telefon markalarının kendilerine özel bilgisayara yedekleme yazılımları bulunmaktadır. iPhone ve iPad’ler için iTunes bu işlevi görmektedir. Eğer fotoğraf ve videolarınızı bu şekilde yedeklediyseniz bu yedeği telefonunuza geri yükleyerek iPad ve iPhone‘dan silinen fotoğrafları geri getirme işlemini kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.
Ancak, bu yazılımlarla telefonunuzun rehber ve SMS’lerin de dahil olduğu bir yedek aldıysanız bunu geri yüklemek ve eski fotoğrafları geri getirmek için sakın acele etmemeyi bir değerlendirin! Çünkü tam yedeği geri yüklediğinizde yedek aldıktan sonra yaptığınız güncellemeleri kaybedebilirsiniz! Bu durumda aşağıdaki adımları takip ederek silinen fotoğrafları geri getirmek mantıklı olabilir:
- iPad veya iPhone’unuzun tam yedeğini alın,
- Silinmiş fotoğraflarınızın bulunduğu tam yedeği cihazınıza geri yükleyin,
- Fotoğraf ve videolarınızı bilgisayarınıza kopyalayın,
- Son aldığınız yedeği cihazınıza geri yükleyin.
iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Eğer bilgisayarınıza veya bulut hesabınıza yedek almadıysanız geri kalan tek olası silinen fotoğrafları geri getirme yöntemi iPad ve iPhone’dan veri kurtarmadır. Tecrübeli kişilerce profesyonel sistemler kullanılarak yapılabilecek bu işlemle verileriniz halen kurtarılabilir. Ancak cihazınızı kullanmaya, fotoğraf ve video çekmeye, internetten dosyalar indirmeye devam ederseniz bu verilerin silinmiş videoların ve fotoğrafların üzerine kaydedilebileceğini ve bunların kurtarılamaz hale gelebileceğini unutmayınız.
Profesyonel yardıma başvurmadan önce silinen fotoğrafları kendiniz kurtarmak isteseniz internetten amatör seviye yazılımlar bulabilirsiniz. Fiyatları 60-170$ civarında olan bu programlardan bazıları iMyFone Data-Back ve Wondershare Dr.Fone’dur. iMyFone D-Back ile iPad ve iPhone’dan silinen fotoğrafları geri getirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz. Ancak verileriniz değerliyse profesyonel yardım için bize ulaşın.
Veri Kurtarma Fiyat Teklifi Al
iMyFone D-Back ile iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
iMyFone D-Back’in iPad ve iPhone’dan silinen fotoğrafları geri getirme derecesini görmek için satın almak zorunda değilsiniz. Ücretsiz sürümünde cihazınızı tarayabilir ve “bu programla kurtarılabilecek” fotoğraflarınızı görebilirsiniz. Eğer silinmiş fotoğraflarınızın tamamı burada görülüyorsa yazılımı satın alıp silinen fotoğrafları geri getirme işlemini yapabilirsiniz. Bu programı kullanabilmek için iTunes’un kurulu olması gerektiğini hatırlatıp işlem adımlarına geçiyoruz.
1. Öncelikle iMyFone D-Back programını orijinal sitesinden indirin ve kurun. Programı çalıştırdığınızda açılan pencerenin orta altında Try Now butonuna basın. Sonrasında pencerenin sol kenarındaki Recover from iOS Device tuşuna basın.
2. Start tuşuna basın.
3. iPad veya iPhone’unuzu bilgisayarınıza orijinal data kablosu ile bağlayın.
4. Kurtarmak istediğiniz veri tiplerini seçin ve Scan tuşuna basın. Cihazınızda tarama işlemi başlayacaktır. iPad ve iPhone’unuzun kablosunu kesinlikle işlem bitmeden çıkarmayın.
5. iPad ve iPhone’unuzda bulunan silinmiş fotoğraflar ve seçtiğiniz diğer veriler sergilenecektir. Geri getirmek istediğiniz fotoğrafları bulduysanız yazılımı satın alıp iMyFone D-Back ile iPad ve iPhone’dan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme başlığı altındaki adımları tekrarlayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Eğer aradığınız veriler veya fotoğraflar bulunamadıysa bize ulaşın, profesyonel sistemler kullanarak silinen fotoğrafları geri getirelim.
Hafıza Kartından Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Hafıza kartından silinen fotoğrafları geri getirmek için kullanılabilecek bir çok veri kurtarma (data recovery) yazılımı bulunmaktadır. İnternetten erişebileceğiniz ücretsiz bir fotoğraf kurtarma programı, doğru kullandığınız takdirde kaybettiğiniz fotoğraflardan en azından bazılarını geri getirebilir. Bu tarz yazılımlarla silinen videoları geri getirme de yapılabilir. Aslında video geri getirme programi diye ayrı bir uygulama yoktur.
8 Adımda Bozuk Hafıza Kartından Veri Kurtarma konulu yazımızı incelemek isteyebilirsiniz.
İnternetten ücretsiz olarak indireceğiniz bir hafıza kartından silinen fotoğrafları geri getirme programı elbette en iyi silinen dosyaları geri getirme programı olmayacaktır. Yine de bir Veri Kurtarma Merkezi’ne başvurmadan önce amatör yazılımlarda şansınızı denemek istiyorsanız aşağıda sıraladığımız veri kurtarma programlarını deneyebilirsiniz. Verileriniz değerliyse profesyonel destek için bize ulaşın.
Ücretsiz Sd Kart Silinen Dosyalari Kurtarma Programlarından Bazıları
- Disk Drill
- Ease US Data Recovery
- Glary Undelete
- Minitool Data Recovery
- Puran File Recovery
- Recoverit Memory Card Recovery
- Recuva
- Restoration
- Soft Perfect File
- Wise Data Recovery
En İyi 10 Ücretsiz Hafıza Kartından Veri Kurtarma Programı konulu makalemizde, fotoğraf kurtarma programı olarak kullanabileceğiniz bu veri kurtarma (data recovery) yazılımlarının avantaj ve dezavantajlarından kısaca bahedilmektedir.
USB Bellekten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Flash disk, flash bellek veya USB disk olarak da anılan USB bellekler teknoloji olarak hafıza kartları ile aynı olduğundan yukarıda Hafıza Kartından Silinen Fotoğrafları Geri Getirme başlığı altında anlatılanlar burada da geçerlidir.
Ayrıntılı bilgi için USB Bellekten Veri Kurtarma konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Bilgisayardan Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Bilgisayardaki dosyalarımız, videolarımız ve resimlerimiz hepimiz için büyük bir önem taşımaktadır. Bilgisayarımız bozulduğunda, hata verdiğinde bu önemli verileri kaybedebildiğimiz gibi yanlışlıkla kendimiz de silebiliyoruz. Bu bölümde başlıca veri kaybı durumlarını göz önünde tutarak bunların her birinde bilgisayardan silinen fotoğrafları geri getirme işleminin nasıl yapılacağını özetlemeye çalışacağız.
Daha ayrıntılı bilgi için Harddiskten Veri Kurtarma konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Veri Kurtarma Fiyat Teklifi Al
Bilgisayardan Yanlışlıkla Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Bilgisayarımızdaki fotoğrafları yanlışlıkla sildiyseniz ilave bir hata yapmadığınız takdirde sildiğiniz fotoğraflar kurtarılabilir. Böyle bir durumda yapılan en büyük hata “nasılsa veri kurtarma merkezi fotoğraflarımı geri getirecek” mantığıyla bilgisayarı kullanmaya devam etmek, yeni dosyalar kaydetmektir. Diğer bir hata ise internetten crack’li olarak tabir edilen kırılmış bir fotoğraf kurtarma programi indirerek virüs veya başka şekillerde kendi bilgisayarınıza zarar vermenizdir. Bunun yerine burada anlattığımız adımları uyguladığınız takdirde kaybettiğiniz dosyaları, videoları, fotoğrafları geri getirme olasılığınız çok yüksektir.
Diğer cihazlardan veri kurtarmada olduğu gibi bilgisayardan veri kurtarma konusunda da profesyonel donanım ve yazılımlar bulunmaktadır. PC-3000 ve SalvationData çözümleri bunlardan bazılarıdır. Verileriniz değerliyse ve riske atmak istemiyorsanız bilgisayarınızı en hızlı ve emniyetli şekilde kapatıp Best Veri Kurtarma’ya başvurmanız dosyalarınızın güvenliği açısından en emin yoldur.
Eğer ucuz veri kurtarma programları ile kendiniz denemek isterseniz aşağıda kullanabileceğiniz yazılımlardan bir kaçını sıraladık. Bunlarla ilgili özet bilgiyi En İyi Ücretsiz Dosya Kurtarma Programları konulu yazımızda bulabilirsiniz.
Ücretsiz Dosya Kurtarma Programları
Bu programlardan birini kullanmaya karar verdiyseniz orijinal sitesinden indirmeye dikkat edin. Bu tarz yazılımların arayüzü genellikle oldukça basittir. Bunlarla bilgisayarınızda tarama yaptığınızda “kullandığınız yazılımla kurtarılabilecek dosyları” görebilir ve ücretsiz sürümlerinin müsade ettiği ölçüde geri getirebilirsiniz.
Bu noktada iki önemli konuyu dile getirmek gerekiyor. Birincisi; burada göreceğiniz dosya listesi kurtarılabilecek tüm dosyaların listesi değildir. Profesyonel sistemlerle kurtarılabilecek veriler bununla sınırlı olamaz. İkinci önemli konu ise; geri getirdiğiniz dosyaları bir harici belleğe yüklemeniz gerektiği. Bunu biraz açalım.
Veri kurtarma yazılımları kurtarma icra ettiği disk bölümüne (partition) dosya yüklemesi yapmaz. Ancak bilgisayarınızda kullandığınız iki veya daha fazla bölümlendirildiyse (C, D, E vb. dizinlere bölünmüşse) ve diğer partition’larda da veri kurtarma (data recovery) yapacaksanız kurtardığınız dosyaları bunlara yüklemeniz sonraki aşamalarda kurtaracağınız fotoğrafların, videoların ve diğer dosyaların kurtarılmasını imkânsız kılacaktır.
Formatlanan Bilgisayardan Fotoğrafları Geri Getirme
Bilgisayarınız bir arıza veya yanlış işlem sonucu formatlandıysa ilave bir hata yapmadığınız takdirde sildiğiniz fotoğraflar kurtarılabilir. Formatlama işleminden sonra yeni işletim sistemi kurulmaya başlamadıysa bunu yapmayın. Verileriniz değerliyse hemen Best Veri Kurtarma’ya başvurun.
Formatlanan bilgisayardan veri kurtarma işlemini kendiniz yapmak istiyorsanız başlıca üç durum söz konusu olacaktır:
- İşletim sistemi yüklenmeden emniyetle kapatma şansınız olduysa harddiski bilgisayardan sökerek Harici Harddiskten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme adımlarını uygulayın. Diğer bir çözüm ise bir masa üstü bilgisayara ikincil hard disk olarak bağlamak ve Bilgisayardan Yanlışlıkla Silinen Fotoğrafları Geri Getirme başlığında anlattığımız adımları uygulamaktır.
- Eğer işletim sistemi kurulmaya başladıysa yüklenmekte olan dosyalar kurtarılabilecek fotoğrafların üzerine yazılması söz konusudur. Ancak işlemi yarıda kesmek için bilgisayarı doğrudan kapatmak (fişini çekmek, pilini çıkarmak vb.) harddiskinize fiziksel hasar verebilir. Fiziksel hasar görmüş harddiskten veri kurtarmak (data recovery) genellikle mümkün olmaktadır ancak yine de harddiskinize zarar vermek tavsiye edilebilir bir işlem değildir. Zira harddiskin veya bilgisayardaki diğer parçaların tamamen yanmasına da neden olabilir.
- İşletim sistemi kurulduysa Bilgisayardan Yanlışlıkla Silinen Fotoğrafları Geri Getirme başlığındaki adımları uygulayarak eski fotoğrafları geri getirme mümkündür.
Veri Kurtarma Fiyat Teklifi Al
Harddiski Bozulan Bilgisayardan Fotoğrafları Geri Getirme
Harddisk arızaları çok çeşitli olabilse de bunları temelde ikiye ayırabiliriz: yazılımsal hatalar ve donanımsal arızalar. Eğer sorun basit seviye yazılımsal bir hata ise aşağıdaki adımları takip ederek problemi çözebilir ve Harddiski Bozulan Bilgisayardan Fotoğrafları Geri Getirme işlemini tamamlayabilirsiniz. Ancak sorun basit olmayan bir yazılımsal hata veya donanımsal bir arıza ise, yani fiziksel olarak parçaları zarar gördüyse buna kullanıcı tarafından yapılabilecek bir şey yoktur. Sorunu çözmek ve bozuk harddiskten fotoğrafları geri getirmek için Best Veri Kurtarma’ya ulaşabilirsiniz.
Bilgisayarı açtığınızda işletim sistemi açılabiliyor, ancak bazı klasörleri görmüyor veya tanımlanamaz karakterler barındıran dosya isimleri bulunuyorsa chkdsk uygulayarak sorunu geçici de olsa çözme şansınız bulunmakta. Geçici diyoruz çünkü eskime veya fiziksel darbeye maruz kalma sonucu oluşabilecek bad sector oluşumu, harddiskin benzer sorunları gittikçe artan sıklıkla tekrarlayacağı ve sonunda tamamen bozulacağının göstergesidir.
Bilgisayarınız açılışta harddiski görüyor, fakat Operating System Not Found (işletim sistemi bulunamadı) hatası veriyorsa bootable harici bellekler (USB bellekten başlatılabilen kurtarma diskleri) ve disk bakım yazılımları (Hiren’s Bootable CD) vasıtasıyla chkdsk ve diğer disk bakım uygulamaları kullanarak harddiskinizi çalışabilir duruma getirebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için 7 Adımda Bozuk Harddiskten Veri Kurtarma konulu yazımızı okuyabilirsiniz.
Yukarıdaki çözümlerle sonuç alamadıysanız veya bilgisayarınız dahili harddiski görmüyorsa, kullanıcı tarafından çözülemeyecek önemli bir yazılım veya donanım arızası söz konusu demektir. Ancak ümitsizliğe kapılmayın, bize ulaşın.
Harici Harddiskten Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Harici Harddiskten Yanlışlıkla Silinen Fotoğrafları Geri Getirme
Harici harddiskten veri kurtarma işlemi teknik olarak hafıza kartından veri kurtarma ile oldukça yakın işlemlerdir. Her ne kadar katı veri depolama sistemleri ile dönen disk teknolojili sistemler tamamen farklı yapıda olsalar da veri kurtarma yazılımları büyük ölçüde birbirini ikame edebilmektedir. Amatör seviyedeki yazılımlarla harici harddiskten yanlışlıkla silinen fotoğrafları geri getirme işlemi yapacaksanız Bilgisayardan Yanlışlıkla Silinen Fotoğrafları Geri Getirme ve Hafıza Kartından Silinen Fotoğrafları Geri Getirme başlığı altında belirtilen hususlar burada da geçerli olacaktır.
Formatlanan Harici Harddiskten Fotoğrafları Geri Getirme
Bir hafıza biriminin formatlanması diskin kullanılacağı donanıma uygun hale getirilmesini sağlar. Eğer format çeşidi değiştirilmediyse (NTFS, FAT32 vb.) ve hızlı biçimlendirme modunda yapıldıysa verileri silmekten farkı yok denilebilir. Formatlanan harici harddiskten fotoğrafları geri getirme ile silinen fotoğrafları kurtarma tekniği aynıdır.
Arızalı veya Bozuk Harici Harddiskten Fotoğraf Kurtarma
Harici harddiskler büyük depolama kapasitesiyle veri yedeklemenin vazgeçilmezidir. Bu cihazlar günümüzde genellikle dönen manyetik disk teknolojisini kullanan HDD kullanmaktadır. Alternatifi ise katı veri depolama birimi kullanan SSD’lerdir. HDD’ler teknolojileri gereği manyetik diskler ve hareketli parçalar barındırdığından darbelere ve titreşime karşı oldukça hassastır. Harici harddiskleri çantamızda, aracımızda, elimizde taşırken maruz kaldıkları darbe ve titreşimler zaman zaman bunları çalışamaz hale getirebilmektedir. Böyle bir durumda harici harddiskten fotoğraf kurtarmak için yapabileceklerinizi 7 Adımda Bozuk Harici Harddiskten Veri Kurtarma konulu yazımızda olabildiğince kolay anlaşılır şekilde bulabilirsiniz.
Lütfen yorumlarınızı paylaşın.
Besemti – BEST Veri Kurtarma Merkezi
Biz Kurtarılamaz Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..