RAID Veri Kurtarma
RAID dizileri, iki ya da daha fazla harddisk ile kurulan ve kuruluş maksadına göre daha süratli ve/veya daha güvenli veri transferi yapılmasına olanak tanıyan veri kayıt birimleridir. Raid depolama sistemleri her ne kadar harddisklerden kurulmuş olsa da RAID veri kurtarma (RAID data recovery) harddiskten veri kurtarmadan çok farklı ve daha hassas bir işlemdir. Öyle ki herhangi bir nedenle raid yapısındaki disklerden birini ayırıp bir bilgisayara sadece takmak bile hem o disk hem de tüm raid sistemi içindeki verileri kalıcı olarak kaybetmeye neden olabilir.
Raid veri kurtarma (RAID data recovery) diğer tüm veri kurtarma işlerinden farklı olduğundan diğerlerinden farklı sistem, yazılım ve uzmanlık gerektirir. Raid yapılarındaki verilerinizi güvenli ve hızlı şekilde geri getirmek için bize ulaşın.
Raid çeşitleri (Türleri)
Yukarıda “raid teknolojisi nedir” sorusuna kısaca cevap verdik. Yazımızın bundan sonraki bölümünde biraz daha ayrıntıya girerek “raid türleri” ve “raid yapıları“, bunlara bağlı olarak “raid nasıl kullanılır“, “raid çeşitlerinin avantajları ve dezavantajları” gibi konulara değinerek raid teknolojisi hakkında genel bilgi sunacağız.
Ancak tekrar hatırlatalım ki RAID teknolojisinin burada ve benzer makalelerde anlaşılabilmesi için basitçe tarif edilmesi yanılgıya düşürmemelidir. Raid yapısı bozuldu ise ancak profesyoneller tarafından raid veri kurtarma yapılmalıdır. Aksi takdirde çok değerli verileri kalıcı olarak yitirebilir ve bu teknolojinin yarardan çok zararını görebilirsiniz. Profesyonel RAID veri kurtarma için bize ulaşın.
Aşağıda başlıca raid çeşitleri, bunların yapıları ve kuruluş amaçlarını bulabilirsiniz. Her bir raid çeşidinin resimle anlatımında raid depolama birimleri ve verilerin bunlara dağılımlarını tasvir ettik. Firma sloganımız olan ifadelerin disklere yazılışına dikkat edin. Böylece hangi diske hangi verinin yazıldığını daha kolay anlayabilirsiniz.
Raid Data Recovery – Raid Veri Kurtarma için bize ulaşın.
RAID 0
Raid 0 Nedir ve Nasıl Çalışır: RAID 0, veri transferi süratini artırmak maksadıyla kurulmaktadır. “Disk şeritleme” veya “disk bölüştürme’’ olarak da ifade edilmektedir. RAID 0 yapısında bir veri kaydetmek istediğinizde aynı anda iki veya daha fazla harddisk kullanılır. Kaydedilen verinin bir kısmı bir diske, diğer kısmı diğer diske yazılarak veri kayıt süresi en az yarıya indirilir.
Raid 0 Avantajları ve Dezavantajları
RAID 0 Avantajları:
- RAID 0‘ın en büyük avantajı veri transferindeki süratidir. Veri yazmak, okumak veya kopyalamak en az iki kat kadar süratli olacaktır.
- RAID 0’ın diğer bir avantajı ise kullanılan disklerin kapasitelerinin tamamının veri kaydında kullanılabilmesidir. Yani iki adet 2 TB’lık harddiskle kurulmuş bir Raid 0 yapısı toplamda 4 TB veriyi saklayabilir.
RAID 0 Dezavantajları:
- Bu raid yapısının dezavantajı, normal sistemlerde bir harddiskin bozularak veri kaybına sebebiyet vermesi riskinin Raid 0’da harddisk sayısınca artmasıdır. Disklerden biri bozulduğunda veya bad sector oluştuğunda bundan etkilenen veri, diğer diskteki veri sağlam olsa dahi kaybedilmiş olacaktır. Raid 0 veri kurtarma‘nın zorluğu da buradadır (raid 0 data recovery). Zira raid disklerden biri bozulduğunda, müdahale noktasında yapılacak en ufak bir hata (veri veya bios’ta değişiklik vb.) sadece kısmi değil, bütüncül bir veri kaybı ile sonuçlanabilir.
- Diğer bir dezavantaj ise Raid 0 yapısında parity denen çapraz kontrol sisteminin işlememesidir. Parity veri kopyalama işlemi esnasında işlenen verinin doğru yazılıp yazılmadığının kontrol edilmesidir. Parity işlemi veri transferlerinde bilgisayar veya sunucu tarafından otomatik olarak yapılarak transfer esnasında veri kaybını önler. Ne yazık ki Raid 0 veri transferinde yüksek hız vadetse de veri güvenliği konusunda riskler barındırır. Veri kaybı yaşadığınız takdirde profesyonel Raid 0 veri kurtarma için bize ulaşın.
Raid 0 Data Recovery – Raid 0 Veri Kurtarma için bize ulaşın.
RAID 1
Raid 1 Nedir ve Nasıl Çalışır: RAID 1, kaydedilen verinin aynı anda iki harddiske yazılarak veri güvenliğini artırma maksadıyla kurulur. “Disk ikizleme” olarak da ifade edilebilmektedir. Raid yedek veri tutma amacıyla kullanılacaksa Raid 1 iyi bir seçenek olabilir.
Raid 1 Avantajları ve Dezavantajları
RAID 1 Avantajları:
- RAID 1 yapısında kopyalanan verinin iki farklı diske eş zamanlı olarak kaydedilmesi, güncel dosyaların daima bir kopyasının bulunacağı anlamına gelir. Bu da disklerden birinde oluşacak hata nedeniyle veri kaybı yaşamayacağınız anlamına gelir. Raid 1 data recovery başarı oranı bu nedenle yüksektir. Ancak nasılsa diğer disk çalışır durumda diyerek yola devam ederseniz bir diski bozan etmen kısa sürede diğerine de etkiyebilir ve Raid 1 kullanmanıza rağmen veri kaybedebilirsiniz! Konu uzmanlarınca yapılacak Raid 1 veri kurtarma (data recovery raid 1) ile sorunsuz olarak verilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.
RAID 1 Dezavantajları:
- RAID 1’in iki dezavantajı var denebilir. Ancak bunlar tolare edilebilir derecede küçük olumsuzluklardır. Bunlardan ilki Raid 1 yapısının tek diskten oluşan veri kayıt sistemlerine nazaran az da olsa yavaş çalışmasıdır.
- Diğer dezavantaj ise iki harddisk kullanılmasına rağmen toplam disk kapasitesinden yararlanılamamasıdır. Çünkü kaydedilen her veri iki diske de yazıldığından iki kat yer kaplamaktadır. Raid 0’da iki adet 2 TB’lık harddisk toplamda 4 TB kapasite oluştururken Raid 1‘de toplamda 2 TB’lık disk kapasitesi kullanabilirsiniz. Yine de veri güvenliği diyorsanız bunlar göz ardı edilebilir olumsuzluklardır.
Raid 1 Data Recovery – Raid 1 Veri Kurtarma için bize ulaşın.
RAID 10
Raid 10 Nedir ve Nasıl Çalışır: RAID 10, kısaca raid 0 ve raid 1 birleşimi bir sistem olarak tarif edilebilir. RAID 1+0 şeklinde ifade edildiği de olur. En az dört harddisk ile kurulur. Dört adet 2 TB’lık disk ile toplam 4 TB’lık depolama alanı sunulabilir.
Raid 10 Avantajları ve Dezavantajları
RAID 10 Avantajları:
- Raid 10 hem Raid 0 kadar süratli hem de Raid 1 kadar emniyetlidir.
- RAID 10‘da çökmüş raid sistemden veri kurtarma başarı oranı yüksek olduğundan profesyonel veri kayıt ve sunum hizmetleri için oldukça uygundur. Önemli şirket verilerinin, dosya boyutu fazla olduğu durumlarda dahi ihtiyaçlara cevap verecek bir sistem sağlar.
RAID 10 Dezavantajları:
- RAID 10‘un dezavantajı, gerektirdiği disk sayısının fazla oluşu nedeniyle pahalılıktır.
- Raid yapısının nispeten karmaşıklığı nedeniyle raid 10 data recovery, yani RAID 10 veri kurtarmanın da zor oluşu her ne kadar kullanıcıyı doğrudan ilgilendirmese de ayrı bir dezavantaj denilebilir.
Raid 10 Data Recovery – Raid 10 Veri Kurtarma için bize ulaşın.
RAID 5
Raid 5 Nasıl Çalışır: RAID 5; parity kontrollü, yedekli bir disk şeritleme sistemidir. Yani Raid 5 nedir sorusuna kısaca “Raid 0’ın veri güvenliği artırılmış versiyonudur” cevabını vermek pek yanlış olmayacaktır. Raid 5 kaç diskten oluşur sorusunun spesifik bir cevabı yoktur. Üç veya daha diskle kurulur. Herhangi bir disk hata vererek kayıt işlemini durdurduğunda raid 5 yapısında tek disk kalana kadar kayıt işlemi duraksamayacaktır. Öyle ki raid 5 disk değiştirme çalışma esnasında dahi yapılabilir.
Raid 5 Data Recovery – Raid 5 Veri Kurtarma için bize ulaşın.
Raid 5 Avantajları ve Dezavantajları
RAID 5 Avantajları:
- Raid 5 en yaygın Raid yapısıdır. RAID 1’e kıyasla veri transferinde daha süratlidir, RAID 0’a yakın performans sağlar.
- RAID 1 ve RAID 10 yapılarından daha fazla kullanılabilir depolama alanı sunar.
- Parity tekniğini kullandığından RAID 5, en güvenli RAID yapılarından biri olarak kabul edilir. Bir diskte hata oluştuğunda parity kayıtlarını kullanarak veri bütünlüğünü tekrar tesis edecek şekilde sağlam disklerdeki verileri okuyabilir.
- Raid 5 dizisindeki hatalı bir disk, sistem çalışırken değiştirilebilir. Yani tek bozuk raid diski veri çalışmayı sekteye uğratmaz.
- Raid 5‘in fiyat-performans oranı bakımından en elverişli Raid türü olduğu söylenebilir.
RAID 5 Dezavantajları:
- Veri kaydında parity nedeniyle kısmen yavaşlama olması, RAID 5‘in veri transfer işleminde süratin Raid 0 kadar yükselmesini engeller.
- RAID 5‘te veri güvenliği için ayrılan bir disk bulunur ve bu da depolama kapasitesini Raid 1’de olduğu kadar olmasa da düşürür. Yoğun kullanımlarda yavaşlık oranı artabilir.
- Raid yapısı karmaşık olduğundan kurulum ve Raid 5 Veri Kurtarma (Raid 5 Data Recovery) daha karmaşıktır.
- RAID 5‘te bozulan tek disk tolare edilebilirdir. Ancak ikinci bir disk bozulduğu takdirde tüm veri kaybolabilir ve raid disk kurtarma mümkün olmayabilir.
Raid 5 Data Recovery – Raid 5 Veri Kurtarma için bize ulaşın.
RAID 6
Raid 6 Nedir ve Nasıl Çalışır: Raid 6, Raid 5 ile aynı tekniği kullanırken veri emniyeti için fazladan bir disk ayırması ile farklılaşır. Yani Raid 6 yapısı Raid5’e göre veri koruma açısından daha dayanıklıdır ve bu nedenle Raid 6 Veri Kurtarma başarı oranı daha yüksektir. Raid 6 dizisinde iki diskin aynı anda bozulması tolare edilebilir ve yapı çalışmaya devam edebilir. Raid 6 en az 4 harddisk ile kurulabilir. Bunların ikisi veri koruma için ayrılmaktadır.
Raid 6 Data Recovery – Raid 6 Veri Kurtarma için bize ulaşın.
Raid 6 Avantaj ve Dezavantajları
RAID 6 Avantajları:
- Raid 6 yapısı Raid 5′ ten farklı olarak bir değil iki harddisk arızasına dayanabilir. Yani RAID 6, RAID 5’ten daha korunaklıdır.
- RAID 6 veri transferinde Raid 1’e kıyasla daha süratlidir, RAID 5’e yakın bir performans sağlar.
- Raid 1 ve Raid 10 yapılarından daha fazla kullanılabilir depolama alanı sunar.
- Parity tekniğini kullandığından ve güvenlik için iki disk ayırdığından RAID 6, en güvenli Raid yapılarındandır.
- Raid 6 dizisindeki hatalı bir disk, sistem çalışırken değiştirilebilir.
- Raid 6, fiyat-performans oranı yüksek olan Raid çeşitleri arasında performans-veri güvenliği en yüksek Raid türüdür.
RAID 6 Dezavantajları:
- RAID 6, iki veri koruma diski kullandığından, RAID 5 için üç gerekirken, en az dört harddisk gerektirir. Bu nedenle daha maliyetlidir.
- Raid 6 yapısında, Raid 5 sistemine ilave parity işlemleri nedeniyle daha yavaştır.
- Raid yapısı karmaşık olduğundan kurulum ve Raid 6 Veri Kurtarma da karmaşık bir işlemdir.
- Bozulan iki disk tolare edilebilirdir, ancak üçüncü bir disk bozulduğu takdirde tüm veri kaybolabilir ve raid disk veri kurtarma imkanı kalmayabilir.
Raid 6 Data Recovery – Raid 6 Veri Kurtarma için bize ulaşın.
Sonuç
Bu yazımızda raid teknolojisi nedir diyenler için raid türleri ve yapıları hakkında özet bilgi verdik. Ayrıca veri transferi ve muhafaza konusunda elimizi güçlendiren bu yeni tekniğin hassasiyetlerinden bahsederek raid veri kurtarma, diğer bir deyişle raid data recovery‘nin ayrı bir uzmanlık gerektirdiğinden bahsettik. Best Veri Kurtarma Merkezi olarak diğer veri kurtarma dallarında olduğu gibi bu konuda da uzmanlığımız ve tecrübemiz mevcut. Bize ulaşın.
Merak ettiklerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Besemti – Best Veri Kurtarma Merkezi
Biz “Kurtarılamaz” Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..