Harddiskten Veri Kurtarma
Hard diskler; sabit disk, sabit sürücü, hard drive, dahili bellek gibi sözlerle de ifade edilebilmektedir. Bu cihazlar büyük depolama kapasiteleri ile gerek endüstriyel gerek özel amaçlarla kullanılan bilgisayarlar, makineler ve sistemler için ana hafıza birimi görevini üstlenmektedir. Teknolojik gelişmeler paralelinde sürekli artan miktarda veri kapasitesi, günümüzde akıl almaz bir boyuta ulaşmıştır. Bu yazımızda dahili ve harici harddiskten veri kurtarma konusunu inceleyeceğiz.
Eğer bilgisayarınız hard diskinizi görmüyorsa, bilgisayarınız darbe aldıktan sonra sabit diskiniz çalışmamaya başladıysa, harddiskinizden, bilgisayarınızdan, güvenlik kamera sisteminizden yanlışlıkla bir dosya sildiyseniz, bilgisayarınızın hata verdiği, okuyamadığı sabit diskinizden kurtarmak istediğiniz dosyalarınız, resimleriniz, videolarınız varsa, sabit sürücüyü yanlışlıkla biçimlendirdiyseniz doğru yerdesiniz.
Hassas Hafıza Birimleri: Hard Diskler
Bilgisayarlarımızın, güvenlik kamera sistemlerimizin, web sunucularının (server’ların) temel hafıza birimi olan sabit sürücüler vazgeçilmez birer konfigürasyon elemanıdır. Bu cihazlar önemleri ile doğru orantılı olarak da hassastır. Harddiskten veri kurtarma konusuna geçmeden önce sabit sürücü tiplerinden, hassasiyetlerinden ve arıza göstergelerinden bahsedelim.
Sık Kullanılan Sabit Disk Tipleri
Masaüstü bilgisayarlarda, sanayi makinalarında ve büyük sistemlerde genellikle 3.5 inch çaplı harddiskler kullanılmaktadır. Laptop olarak anılan dizüstü bilgisayarlarda ise 2.5 inch çaplı olan nispeten küçük hard diskler kullanılmaktadır. Manyetik disk temelli bu hard diskler HHD olarak anılmaktadır. Diğer taraftan hafıza kartları, USB bellekler ve telefon, tablet gibi mobil cihazların dahili belleklerinde kullanılan hafıza birimleri ile aynı tipte yongaları temel alan SSD‘ler de gün geçtikçe daha çok kullanılır hale gelmektedir.
Üretim teknolojisine bağlı olarak HHD tipindeki, yani manyetik disk temelli hard diskler darbelere, elektrik kesintilerine ve voltaj dalgalanmalarına karşı oldukça hassastır. SSD tipindeki dahili bellekler ise belli bir düzeye kadar darbelerden etkilenmezler, diğer etkilerden de nispeten az etkilenirler. Oldukça fazla bir hız avantajına da sahip olan SSD hard disklerin belki de tek sorunu nispeten pahalı oluşlarıdır.
Şimdi kısaca harddisklerimizde karşılaşabileceğimiz yapısal sorun tiplerine, bunların sebep ve sonuçlarına değinelim.
Hard Diskte Oluşabilecek Yapısal Sorunlar ve Muhtemel Sebep/Sonuçları
Elektronik Arızalar : Harddiskin bağlı olduğu sistemde meydana gelebilen elektriksel dalgalanmalar, sitemin uygun şekilde kapatılmaması, elektrik şebekesindeki arızalar gibi sebeplerle cihada elektronik arıza oluşması ve sabit diskte saklanan verilere erişilememesidir. Sistem açılışında BIOS’un diski algılayamadığında ortaya çıkan durumdur.
Devre Kartı Arızası : Sabit sürücü içinde yer alan, manyetik disk dönüş hızından manyetik işlem biriminin işlevlerine, diskte tutulan verilerin tutulma biçimine kadar tüm işlemleri yöneten birim devre kartıdır. Bu kartta sıcaklık, uygunsuz elektriksel değişimler, maruz kalınan sert sarsıntı gibi sebeplerle arıza oluştuğunda verilere zarar gelip gelmeyeceğini tahmin etmek imkânsızdır.
Mekanik Arızalar : Sabit sürücünün manyetik işlem biriminde oluşan arızalardır. Kimi durumlarda cihazda elektrik olduğu sürece manyetik diske onarılamaz hasarlar vermeye devam edebilir. Tüm verilerimizi tutan manyetik disk ne kadar hasar alırsa harddiskten veri kurtarma ihtimali o kadar azalır.
Arızalı Hard Diskten Veri Kurtarılabilir mi?
Bu sorunun cevabı, hard diskin yapısal bir hasar alıp almamasına, arızalandıktan sonra sabit sürücünüze kimin, hangi sistemlerle ve nasıl müdahale ettiğine bağlı olduğu kadar, sizin arıza anında ne yapıp yapmadığınıza da bağlıdır.
Eğer fiziksel hasar bulunmadığını düşünüyorsanız yapabileceğimiz ilk iş harici harddiskin durumunu kontrol etmektir. Konuya ilişkin yazımız, hem harici belleğin genel durumunu hem de olası sonuçları kolay anlaşılır şekilde açıklamaktadır.
Eğer yapısal hasar varsa, sürücüden garip sesler geliyorsa, yanık kokusu aldıysanız acilen üzerindeki tüm elektriği kesmeli, bağlı olduğu cihaz pilli ise pilini sökmelisiniz. Mümkün olduğu ölçüde sarsılmaması için tedbir almalısınız. Ne olursa olsun “harddisk yandı“, “sabit sürücünün diski kırıldı“, “harddiskten tıkırdama sesleri geliyor“, “bilgisayar harddiski görmüyor” gibi gerekçelerle sabit diskinize zarar vermeyin, çöpe atmayın. Profesyonel müdahaleler ile verileriniz halen kurtarılabilir durumda olabilir.
Hard Diskin Bozulmak Üzere Olduğunu Nasıl Anlarım?
Harddiskler arıza yapmadan önce genellikle emare verirler. Bunları iyi takip ettiğimiz takdirde önemli veri kayıpları ve bunun stresi yaşanmadan önce verilerinizi yedekleyebilirsiniz. Her ne kadar “düzenli veri yedekleme” zamanın gerektirdiği önemli bir tutum olsa da emareleri takip elzemdir.
Hard diskinizin bağlı olduğu sistem zaman zaman hatalar veriyorsa, yersiz kapanmalar yaşıyorsanız, hard diskten tuhaf sesler hafif de olsa gelmeye başladıysa verilerinizi yedeklemenin vakti gelmiş de geçiyor demektir. Eğer sistem hiç tepki vermiyor ve bilgisayar BIOS’ta (açılışında) hard diski görmüyorsa ve özellikle bunlara hard diskten gelen garip sesler eşlik ediyorsa hard disk tam arıza vermiş demektir. Bu andan itibaren sizin yapacağınız her işlem verilerinize veda etmekle eş anlamlı olabilir! Herhangi bir işlem yapmadan profesyonel yardıma başvurmanız verileriniz açısından en doğru hareket olacaktır.
Harddiskten Silinmiş Veriler Nasıl Kurtarılır?
Formatlanmış (Biçimlendirilmiş) Harddiskten Veri Kurtarılabilir mi?
Bazı dosyalarımızı, programlarımızı, bazen çok kızdığımız bir yakınımıza ait resim ve videoları siliyor, sonra da pişman oluyoruz. Bazen de yanlışlıkla veri siliyoruz. Kimi durumlarda ise kullandığımız bir yazılım isteğimiz haricinde sabit sürücüyü formatlıyor ya da siliyor.
Ama bu geri döndürülemez bir işlem değildir. Silme ve formatlama işlemini bu işe özel programlar vasıtasıyla yapmanız belki işlemi zorlaştırabilir fakat çoğu durumlarda imkânsız hâle getirmez. Yeter ki ilgili hard diske yeni dosyalar yüklemeyin. Eğer sabit diskinizde yapısal hasar yoksa veri kurtarma programları ile müdahale etmek en iyi çözümdür. Eğer har diskinizi söküp harici hard disk olarak çalışan bir bilgisayara bağlama şansınız varsa 7 Adımda Bozuk Harici Harddiskten Veri Kurtarma yazımızda bahsettiğimiz yöntemleri uygulayabilirsiniz. Eğer bu şansınız yoksa iş biraz zorlaşıyor demektir. 7 Adımda Harddiskten Veri Kurtarma konulu yazımızdaki adımları uygulayabilirsiniz.
Verilerinizi kurtaramadıysanız veya ne yaptığınızdan emin değilseniz yanlış müdahaleden sakının, diskinize zarar vermeyin, çöpe atmayın, çalışıyorsa içine yeni dosya kaydetmeyin. Veri kurtarma merkezimizde yapılacak kapsamlı müdahaleler ile kayıp dosyalarınızı, diskiniz tam arızada olsa dahi geri getirebiliriz. Verileriniz değerliyse cihazınızı yalnız uzman ellere teslim edin, bize ulaşın.
Sorularınızı ve yaşadığınız tecrübeleri yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Besemti – BEST Veri Kurtarma Merkezi
Biz Kurtarılamaz Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..