Harddiskten Silinen Dosyaları Kurtarma
Harddiskler başta bilgisayarlar olmak üzere bir çok sistemde ana hafıza birimi görevini üstlenmektedir. İnternet sunucuları (server), kurum, kuruluş veya iş yerlerindeki yerel ağ sunucuları, güvenlik kamera sistemleri, bazı sanayi makinaları ve daha bir çok sistem bunlara örnektir. Hata, elektrik arızası ya da materyalde eskime nedeniyle harddiskten silinen dosyaları kurtarma, sistemde kullanılan harddisk tipine, yaşanan problem tipine ve harddiskin hasar durumuna göre değişiklik gösterir. Bu yazıda harddisk tipleri hakkında genel bilgi verilecek ve harddisk silinen dosyaları kurtarma yolları anlatılacaktır.
Harddisk Tipleri Hakkında Özet Bilgi
Veri Kaydetme Teknolojilerine Göre Harddisk Tipleri
HDD: Hard Disc Drive, verileri süratle dönen bir manyetik disk üzerine kaydeden harddisk tipidir. Kullanımı oldukça yaygındır ve diğer tiplere göre daha ucuzdur. Sarsıntı ve darbelere karşı en hassas olan harddisk tipidir. Ancak yoğun kullanıma karşı da en dayanıklı olanıdır. Barındırdığı mekanik elemanlar veri işleme süratinin sınırını belirler ve diğer tiplere karşı önemli bir dezavantaj teşkil eder.
SSD: Solid State Drive, verileri hafıza kartı ve flash belleklerdekine benzer yongalarda tutan harddisk tipidir. Mekanik parça barındırmaması, bunun yerine çok hızlı işlem yapan elemanlar üzerinde çalışması yüksek performans sunmakta ve sarsıntılara, darbelere ve ısıya karşı ek dayanıklılık sağlamaktadır. Bunların yanında düşük enerji tüketimi de ilave bir avantajdır. En önemli dezavantajı HDD’lere göre kullanıma bağlı veri hücresi deformasyonunun daha hızlı olmasıdır. Teknik gelişmelerle bu sorun da giderilmektedir. Zira TRIM sistemi bunların başlangıcıdır ve veri kayıt işlemlerini optimize eder.
SSHHD: Solid State Hybrid Drive, HDD’nin kullanım performansını artırmak için az kapasiteli bir SSD donanımın sisteme eklenmesi ile oluşturulan harddisk tipine verilen addır. Bu yolla ön yükleme ve yoğun kullanılan veriler için erişim sürati artırılabilmektedir.
Bağlantı Çeşidine Göre Harddisk Tipleri
Genel olarak üç tip harddisk veri bağlantı çeşidi bulunmaktadır; PATA (IDE), SCSI ve SATA. PATA eski bir teknolojidir ve veri aktarım hızı diğer tiplere nazaran oldukça düşüktür. Gün geçtikçe “yaygınlık” koltuğunu SATA’lara devretmektedir. SATA harddiskler neredeyse tüm yeni bilgisayarlarda mevcuttur. SCSI (Small Computer System Interface / Küçük Bilgisayar Sistem Arabirimi) genellikle “SKAZİ” diye okunur. PCIe slotlar üzerinden sisteme bağlanır ve bu ona ciddi bir hız avantajı sağlar. PATA üzerinden yaklaşık 120 mb/sn kadar bir veri aktarım süratine ulaşılabilirken, SSD ile 550 mb/sn ve SCSI ile 640 mb/sn seviyesine ulaşılabilmektedir.
HDD Harddiskten Silinen Dosyaları Kurtarma
Evde kullandığınız masaüstü bilgisayardan silinen fotoğrafları, videoları ve dosyaları kurtarmak istiyorsanız, muhtemelen harddiskiniz HDD tipindedir. Diğer durumlara göre şanslısınız diyebiliriz çünkü formatlanmış hdd den veri kurtarma dahi başarı oranı diğer harddisk tiplerinden yüksek bir başarı oranına sahiptir.
Harddiskinizde arıza yoksa; “dosyaları yanlışlıkla sildim” veya “geri dönüşüm kutusundan silinen dosyaları geri getirmek istiyorum” diyorsanız, internette bir çok harddiskte silinen dosyaları geri getirme programı bulunabilmektedir. En İyi Ücretsiz Dosya Kurtarma Programları konulu yazımızda belirttiğimiz programlardan biri ile silinen dosyaları kurtarmayı deneyebilirsiniz. Bu ve benzeri programlar ücretsiz versiyonları ile bilgisayarınızda tarama yapmanıza olanak tanır. Ancak “verileri kurtar” dediğinizde boyut veya dosya sayısı anlamında bazı kısıtlamalar koymakta veya doğrudan ücretli sürüme geçmeniz gerektiğini söylemektedir. Eğer kurtarmak istediğiniz dosyaların sayısı az ve toplam boyutları düşük ise bu programlar sizin için yeterli olabilir. Ancak bu programlar ücretli versiyonları 50-150$ seviyesinde amatör veri kurtarma programlarıdır. Profesyonel sistemler ise 14 bin $’a kadar bulunabilmektedir. Amatör seviye veri kurtarma programları ile bulamadığınız dosyaları kaybettiğinizi düşünmeyin. Profesyonel destek için bize ulaşın.
Eğer harddiskiniz arızalandıysa; “harddisk yere düştü“, “harddiskten ses geliyor” veya “bilgisayar harddiski görmüyor” diyorsanız diskteki elektriği bir an önce kesmenizi, bilgisayara takılı ise bilgisayarı kapatmanızı, laptop ise pilini çıkarmanızı tavsiye ederiz. Böyle durumlarda harddisk onarma yapılmadan elektrik verilmesi diskte kalıcı hasara ve geri dönülmez veri kayıplarına uğrayabilirsiniz. Bu durumda 7 Adımda Bozuk Harici Harddiskten Veri Kurtarma yazımızdaki adımları uygulamalısınız.
SSD Harddiskten Silinen Dosyaları Kurtarma
Son dönemde satılan dizüstü bilgisayarlar ve bazı masaüstü bilgisayarlar SSD harddisk kullanmaktadır. Yukarıda avantajlarından bahsettiğimiz SSD harddiskten silinen dosyaları kurtarma HDD’ye nazaran daha zordur. Bunun en büyük sebebi TRIM sistemidir. SSD teknolojisinin belki de tek dezavantajı olan kullanıma bağlı çabuk deformasyonu önlemek üzere geliştirilmiş olan TRIM ne yazık ki veri kurtarmanın önünde önemli bir engeldir. Peki bilgisayarınızda TRIM’in devrede olup olmadığını nasıl anlarız? Komut İstemi’ni açın (Başlat / CMD) ve şu komutu yazın:
fsutil behavior query DisableDeleteNotify
TRIM sistemi devrede ise aşağıdaki satırlar belirecektir.
NTFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)
ReFS DisableDeleteNotify = 0 (Disabled)
Bu durumda verilerinizi amatör sistemlerle ücretsiz veri kurtarma olasılığı oldukça düşüktür. Ama denemeye değer derseniz En İyi Ücretsiz Dosya Kurtarma Programlarını tavsiye edebiliriz.
SSD harddiskler arızalandığında ise çözüm elektronik müdahale ile harddisk onarma veya onarılamayacak harddiskler için hafıza yongalarının sökülerek uygun aparatlar vasıtasıyla barındırdıkları verilerin kurtarılmasıdır. Bunu ancak bir Veri Kurtarma Merkezi yapabilir.
Verileriniz değerliyse ve profesyonel yardım istiyorsanız bize ulaşın. Best Veri Kurtarma olarak yaşadığınız soruna en uygun çözümü en uygun fiyata sunuyoruz.
Yazımızı soru ve tecrübelerinizi yorum olarak paylaşmayı unutmayın.
Besemti – BEST Veri Kurtarma Merkezi
Biz Kurtarılamaz Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..