Ekranı Kırık Telefondan Veri Kurtarmak Mümkün mü?
Telefonun ekranı açılmıyor, telefonun dokunmatiği çalışmıyor ve sadece rehberi, fotoğrafları, videoları ve mesajları almak kurtarmak istiyorsunuz! Ekran değişimi yapmadan “ekranı kırık telefondan veri kurtarmak mümkün mü?” diyorsanız bu yazı tam size göre! Siz de ekranı kırık telefondan verilerinizi kurtarın.
Hafıza Kartı Kullanıyor muydunuz?
Öncelikle cihazınızda hafıza kartı kullanıyorsanız muhtemelen fotoğraf ve videolarınız ile indirdiğiniz dosyalarınız bu kartta depolanıyor. İlk etapta bunları bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Bunun için micro SD kartı USB bellek veya SD karta çeviren bir aparat kullanmanız gerekir. Hafıza kartı kullanmıyorsanız veya rehber, mesajlar vb. bilgilerinizi yedeklemek istiyorsanız aşağıda sıraladığımız durum ve yöntemleri inceleyebilirsiniz.
Sonrasında telefon veya tabletinizi bir bilgisayara USB kablo ile bağlayıp verileri yedeklemeyi deneyiniz. Bunu yapmak için dosya yöneticisini (Windows Gezgini vb.) veya cihazınıza uygun orijinal yedekleme ve geri yükleme yazılımlarını (iTunes, Samsung Kies veya Smart Switch gibi) kullanabilirsiniz. Cihazınızın destek yazılımları yalnız resim ve videolarınızı değil, rehber ve mesajlarınızdan indirilen tüm dosyalar ve uygulama bilgilerinize kadar birçok dosyanızı kurtarabilir.
Eğer ekran kilidi devrede olduğundan bilgilere ulaşılamıyorsa bir kaç yöntemi kullanabiliriz. Sorunu parça parça ele alalım:
Android Telefonda Ekran Dokunmatiği Çalışmıyor, Ekran Kilidini Açamıyorum, Ne Yapmam Gerek?
Kimi durumlarda cihazın ekran kilidi devrede olduğunda, bilgisayara bağladığımızda içindeki verilere ulaşmamıza izin vermez. Ancak ekran dokunmatiği çalışmayan telefon için veri kurtarma, fotoğrafların ve videoların aktarılması açısından Android telefon ve tabletlerde sorun denemeyecek kadar küçük bir hadise. Çünkü özellikle yeni versiyonlarda basit bilgisayar faresini cihazınıza uygun adaptörle taktığınızda ekranda bir mouse imleci beliriyor ve dokunmatik ekrana ihtiyacınız ortadan kalkmış oluyor (Eğer mouse imleci belirmediyse telefonu yeniden başlatınız).
Bunu kullanarak dokunmatiği bozulan telefonda ekran kilidini açabilir, telefon veya tabletinizi bilgisayara bağlayabilir, bilgilerinizi yedekleyebilir ve dokunmatiği bozuk telefondan rehber kurtarma yapabilirsiniz. Ekranı tamir ettirmek istemediğiniz eski bir telefonsa ya da ekranı tamire vermeden önce bilgilerinizi emniyete almak istiyorsanız işleminiz bu kadar basit.
Android veya iPhone Telefonda LCD Ekran Çalışmıyor, Ekran Dokunmatiği Çalışıyor!
Ekranı kırılan telefondan veri kurtarma yöntemlerinden biri MHL adaptörü kullanmaktır. Telefonunuz, tabletiniz Android veya iPhone / iPad olması farketmeksizin ekran görüntüsünü basit bir adaptör ile televizyon veya monitöre aktarabilirsiniz. Bu adaptörlere MHL (Mobile High-Definition Link) de denilmektedir.
MHL’yi kullanabilmek için sisteminizin bunu destekliyor olması gereklidir. Telefon veya tabletiniz Android 4.4 ve üzeri, iOS sistemlerde ise iOS 8 ve üzeri ile iPhone 5 ve üzeri olmalıdır. MHL adaptör satın almadan önce telefonunuzun uygun olduğunu mutlaka deneyin. Android sürümü yeteli bir kıstas değildir!
Ekranda Hiçbir Şey Görünmüyor; Ekranı Tamamen Kırık, Parçalanmış Telefondaki Verilere Bilgisayar Erişemiyor, Ne Yapabilirim?
Telefonun ekranı kırıldı içindekileri nasıl alabilirim diyorsanız ve ekran tamamen kırık ise durum seçeneklerimizi bir miktar daraltsa da çaresiz değilsiniz. Aşağıdaki yöntemlerden birini kullanarak telefonunuzun ekran kilidini açabilir ve verilerinizi bilgisayarınıza yedekleyerek kurtarabilirsiniz.
1. Telefonumuz veya tabletimiz ister Android, ister iOS işletim sistemini kullanıyor olsun, cihazın ekranını bilgisayara veya aynı ağa bağlı televizyona aktaran uygulamalar mevcut. Bunlar cihazda önceden kurulu ise denemekte fayda var.
2. İlk yöntemdeki imkan mevcut değilse sesli komut sistemini kullanabilir ve en azından ekran kilidini açarak bilgisayarınızın fotoğraflarınıza erişmesine olanak sağlayabilirsiniz. Bunun için cihazınıza uygun konut yöntemlerine ilgili forumlardan erişebilirsiniz.
3. Eğer önceden Google’a yetki verdiyseniz Andorid Device Manager vasıtasıyla telefonunuzun ekran kilidini açabilirsiniz. Bunun için Gmail adresi ve şifrenizle sisteme giriş yapmanız yeterli.
4. USB Debug (hata ayıklama) modu aktif olan Android cihazlarda ADB (Android Debug Bridge) yazılımını kullanarak da ekran kilidini açmamız mümkün. Ancak ehil kişilerin yapmasını tavsiye ettiğimiz bu yöntemde öncelikle Android SDK sayfasından “SDK Tools Only” seçeneğini indirmeli ve SDK Manager EXE uygulamasını açmalısınız. Burada “Android SDK Platform-tools” haricindeki tüm seçimleri kaldırmalı ve “Install 1 Package” tuşunu tıklamalısınız. Telefon veya tabletinizin sürücülerinin bilgisayarınızda kurulu olduğundan emin olun. ADB komut penceresinde aşağıdaki komut dizisini verip cihazınızı yeniden başlatmalısınız.
Adb shell
echo “persist.service.adb.enable=1” >>/system/build.prop
echo “persist.service.debuggable=1” >>/system/build.prop
echo “persist.sys.usb.config=mass_storage,adb” >>/system/build.prop”
5. Diğer bir yöntem; telefondan veri kurtarma yazılımlarını kullanabilirsiniz. Bunlardan bazılarının ekranı kırık telefon için ekran kilidini iptal etme ve ekranı bozuk telefondan veri kurtarma seçeneği bulunuyor. Ancak lisans ücreti ile karşılaşmanız söz konusu. Wondershare Dr.Fone bu programlardan birisi. Bu programın ücretsiz versiyonunda veri kurtarmayı deneyip, kurtarılan veri varsa ön izlemesini görüp lisans ücretini ödeyip ödememeye karar verebilirsiniz. Ancak yanlış bir işlem yapıp kurtarılabilir verilerinizi kurtarılamaz hale getirmemek için emin olmadığınız bir işlem yapmamanızı öneririz.
Eğer verileriniz değerliyse, bilgisayar işlemlerinde tecrübeli değilseniz, sorununuza profesyonel bir çözüm arıyorsanız bize ulaşın.
Soru ve tecrübelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Besemti – BEST Veri Kurtarma Merkezi
Biz Kurtarılamaz Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..