7 Adımda Bozuk Harici Harddiskten Veri Kurtarma
Bu yazımızda bilgisayarın görmediği, biçimlendirme hatası veren, bozuk harici harddiskten veri kurtarma konusunu 7 aşamada kısa ve kolay anlaşılır şekilde anlatacağız.
İşletim sistemlerinde gün geçtikçe artan kabiliyet ve görsellik, gereksinim duydukları hafıza alanını da genişletmektedir. Windows 95’i 400 megabyte’lık bir hard diskle rahatlıkla kullanabiliyorken bugün bilgisayarlarımızda terabyte seviyesinde harddiskler kullanır olduk. Benzer şekilde fotoğraf, video ve tasarım amaçlı dosyaların da boyutlarındaki büyüme, özel ve iş amaçlı kullandığımız verilerin yedeklenmesinde de büyük alanlara sahip harici bellekler gerektirmektedir.
Bozuk harici harddiskten veri kurtarma adımlarına geçmeden önce harici bellek olarak kullandığımız sabit sürücü tiplerinden, hassasiyetlerinden ve arıza göstergelerinden bahsedelim.
Belli Başlı Harici Hard Disk Tipleri
Harici hard disk olarak genellikle 2.5 inch çaplı, laptop harddiski diye tabir edilen sabit sürücüler kullanılıyor olsa da 3.5 inch çaplı olan nispeten büyük hard diskler de kullanılabilmektedir. Manyetik disk temelli bu hard diskler HHD olarak anılmaktadır. Diğer taraftan hafıza kartları, USB bellekler ve telefon, tablet gibi mobil cihazların dahili belleklerinde kullanılan hafıza birimleri ile aynı tipte yongaları temel alan SSD‘ler de gün geçtikçe daha çok kullanılır hale gelmektedir.
Üretim teknolojisine bağlı olarak HHD tipindeki, yani manyetik disk temelli harici hard diskler darbelere, uygunsuz çıkarma işlemlerine, elektrik kesintilerine ve voltaj dalgalanmalarına karşı oldukça hassastır. SSD tipindeki harici bellekler ise belli bir düzeye kadar darbelerden etkilenmezler, diğer etkilerden de nispeten az etkilenirler. Oldukça fazla bir hız avantajına da sahip olan SSD harici hard disklerin belki de tek sorunu pahalı oluşlarıdır.
Şimdi kısaca harici belleklerimizde karşılaşabileceğimiz arıza tiplerine, bunların sebep ve sonuçlarına değinelim.
Harddiskte Karşılaşılabilecek Problemler ve Muhtemel Sebep/Sonuçları
Yazılımsal Hatalar : İşletim sisteminde oluşan hatalar, sürücü çakışmaları, virüs bulaşması gibi durumlardan kaynaklanan, donanımsal, yani yapısal bir problemin olmadığı sorun tipidir. Kullanıcının yanlışlıkla veri silmesi veya diski formatlamasını da aynı kategoride değerlendirmek mümkündür. Diğer arıza tiplerine nazaran gidermesi genellikle daha kolay ve daha az maliyetlidir.
Elektronik Arızalar : Harddiskin bağlı olduğu sistemde meydana gelebilen elektriksel dalgalanmalar, sitemin uygun şekilde kapatılmaması, elektrik şebekesindeki arızalar gibi sebeplerle cihada elektronik arıza oluşması ve sabit diskte saklanan verilere erişilememesidir. Sistem açılışında BIOS’un diski algılayamadığında ortaya çıkan durumdur.
Mekanik Arızalar : Sabit sürücünün manyetik işlem biriminde oluşan arızalardır. Kimi durumlarda cihazda elektrik olduğu sürece manyetik diske onarılamaz hasarlar vermeye devam edebilir. Tüm verilerimizi tutan manyetik disk ne kadar hasar alırsa harddiskten veri kurtarma ihtimali o kadar azalır.
Devre Kartı Arızası : Sabit sürücü içinde yer alan, manyetik disk dönüş hızından manyetik işlem biriminin işlevlerine, diskte tutulan verilerin tutulma biçimine kadar tüm işlemleri yöneten birim devre kartıdır. Bu kartta sıcaklık, uygunsuz elektriksel değişimler, maruz kalınan sert sarsıntı gibi sebeplerle arıza oluştuğunda verilere zarar gelip gelmeyeceğini tahmin etmek imkânsızdır.
Yoğunlukla kullanıldığımız harici harddiskler bahsettiğimiz olumsuzluklardan veya yazılımsal hatalar ve virüslerden kaynaklı olarak hata verebilmektedir. Karşılaştığımız problemler şu şekilde olabiliyor: “bilgisayar harici hard diski görmüyor”, “sürücü bozuk hatası veriyor”, “bilgisayar harici harddisk biçimlendirme hatası veriyor”..
Bu noktada yapabileceğimiz ilk iş harici harddiskin yapısal hasar durumunu kontrol etmektir. Konuya ilişkin yazımız, hem harici belleğin genel durumunu hem de olası sonuçları kolay anlaşılır şekilde açıklamaktadır.
Harici Hard Diskin Arıza Yaptığını, Bozulduğunu Nasıl Anlarım?
Harici bellekler arıza yapmadan önce genellikle emare verirler. Bunları iyi takip ettiğimiz takdirde önemli veri kayıpları ve bunun stresi yaşanmadan önce verilerinizi yedekleyebilirsiniz. Her ne kadar “düzenli veri yedekleme” zamanın gerektirdiği önemli bir tutum olsa da emareleri takip elzemdir.
Harici harddiskinizin bağlı olduğu sistem zaman zaman hatalar veriyorsa, harici hard diskten tuhaf sesler hafif de olsa gelmeye başladıysa verilerinizi yedeklemenin vakti gelmiş de geçiyor demektir.
Eğer sistem hiç tepki vermiyor ve bilgisayar harici hard diski görmüyorsa ve özellikle bunlara harici bellekten gelen garip sesler eşlik ediyorsa.. işte o zaman hard disk tam arıza vermiş demektir. Bu andan itibaren sizin yapacağınız her işlem verilerinize veda etmekle eş anlamlı olabilir.
Peki ne yapacağız? Aşağıda, bir harici hard diskle ilgili yaşanabilecek problemlere nasıl yaklaşmamız gerektiğini adım adım tarif etmeye çalıştık. Lütfen emin olmadığınız bir şey yapıp, normalde kurtarılabilecek verilerinizi kurtarılamaz hale getirmeyin. Genellikle kullanıcıların kurtarmaya çalışırken yaptığı hatalar dosyalara daha fazla zarar verebilmektedir.
Arızalı Harici Harddiskten Veri Kurtarma
Harici belleğiniz bozulduysa verilerinizin kaybolduğunu düşünmeyin. Eğer harici harddiskte yapısal hasar yoksa; çoğu durumda kaybolan, silinmiş, formatlanmış veriler, dosyalar, fotoğraf ve videolar kurtarılabilmektedir. Ancak bunun için hata yapmamanız gerekmektedir. Şimdi, veri kaybı yaşadığınız harici harddiske müdahale tarzını adım adım anlatacağız:
1. Adım :
Port değiştirin. Yani harici hard diskinizi kullandığınız bilgisayarda varsa başka bir USB porta takın.
2. Adım :
Bazen harici belleğin takılı olduğu bilgisayar diski okumayabilir. İşletim sistemi hatası ve sürücünün güncel olmaması gibi durumlara karşı harici hard diskinizi başka bir bilgisayara takarak deneyin.
3. Adım :
Bilgisayar harici harddiskinizin Hafıza Birimlerinin Hasar Durumu Nasıl Kontrol Edilir? konulu yazımızda anlattığımız yöntemle yapısal hasar kontrolünü yapın. Eğer harici harddiskte yapısal hasar varsa sorun ancak teknik müdahale ile çözülebilir.
4. Adım :
Eğer 3.Adım’da eriştiğiniz Disk Yönetimi’nde harici harddisk görünmesine rağmen Windows Dosya Gezgininde diskinizi göremiyorsanız işletim sistemi ayarlarınız aracılığıyla yeni bir sürücü harfi atayın. Müsaade etmediği takdirde Disk Bölümü hatası yaşıyor olabilirsiniz. Bu arızayı bir Partition Recovery programı ile onarabilirsiniz.
5. Adım :
Eğer bilgisayar görüyorsa harici belleğinizin sürücü harfini Windows Dosya Gezgini’nden öğrenin. “Başlat” tuşuna basın ve “arama” kutusuna “cmd” yazın. “Cmd” öğesini sağ tıklayın ve “Yönetici olarak çalıştır” seçeneğini tıklayın. Bir komut penceresi açıldığında “CHKDSK”, boşluk, harici harddiske karşılık gelen sürücü harf, iki nokta işareti ve /f yazarak Enter’a basın. Sürücü harfi E ise şunu yazmış olmalısınız:
chkdsk E: /f
CHKDSK, olası hataları kontrol edecek ve bozuk harici hard diski düzeltmeye çalışacaktır. CHKDSK kullanımınına ilişkin daha detaylı bilgileri microsoft’un resmi sitesinden edinebilirsiniz.
6. Adım :
Dosyaların hiçbiri okunamıyorsa, muhtemelen dizinde dosya adları listelenecek, ancak dosyalara erişilemez olacaktır. Sürücü harfini sağ tıklatıp “Özellikler” i seçebilirsiniz. Harici harddiskteki kullanılmış alanı görüntülediğinizde diskin tamamı boş alan olarak gözüküyorsa ya tüm dosyalar silinmiş ya da dizin silinmiştir. Bu durumda, eğer veri kurtarma işlemlerine aşina iseniz veri kurtarma programları ile müdahale etmek en iyi çözüm olabilir.
7. Adım :
Eğer bu ana kadar verilerinizi kurtarmak mümkün olmadı ise lütfen harici harddiskinizi formatlamayın, üzerine yeni dosyalar kaydetmeyin veya cihazınızı çöpe atmayın. Çünkü, veri kurtarma merkezimizde yapılacak kapsamlı müdahaleler ile kayıp dosyalarınızı geri getirebiliriz.
Verileriniz değerliyse cihazınızı yalnız uzman ellere teslim ediniz, bize ulaşınız.
Merak ettiklerinizi yorum olarak paylaşınız.
Besemti – BEST Veri Kurtarma Merkezi
Biz Kurtarılamaz Demedikçe Hiçbir Veri Kurtarılamaz Değildir..