Bilgisayarın Görmediği Harici Hard Diskten Veri Kurtarma
Harici harddiskler yüksek kapasiteleri ve kolay taşınabilir nitelikleri ile oldukça işlevsel cihazlardır. Ancak bazı zamanlarda bilgisayarlar tarafından görülmemeye başlayabilmekte ve ciddi bir sorunla karşı karşıya bırakabilmektedirler. Bazı durumlarda ise bilgisayar harici belleğimizi görse dahi “biçimlenmemiş sürücü“, “sürücüye erişilememektedir“, “RAW sürücü başlatılamadı” gibi hata mesajları ile karşılaşabilmekteyiz. Bunların başlıca sebepleri taşınabilir harddiskin düşmesi, farklı şekillerde darbeye maruz kalması veya basitçe eskimesi olabilmektedir. Peki bilgisayarın görmediği harici hard diskten veri kurtarma nasıl yapılır?
Hata Veren, Bozuk, Erişilemeyen Harici Hard Diskten Veri Kurtarmanın En İyi Yolu Nedir?
İşletim sisteminin sabit sürücüye erişememesinin üç temel nedeni olabilmektedir: harici harddiskte ve/veya bilgisayarın USB portunda donanımsal arıza, işletim sisteminde yazılım/sürücü problemi, harici hard diskin tam arızaya geçmiş olması.
- Öncelikle harici belleğinizi bilgisayarın farklı bir USB portuna, hatta mümkünse farklı bir bilgisayara bağlamayı deneyin.
- Windows işletim sisteminde Disk Yönetimi penceresini kontrol edin. Bunun için “Bilgisayarım”a (ya da “Bu Bilgiayar”a) sağ tıklayıp Yönet’i seçerek Disk Yönetim kısmına erişebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise Windows tuşu + R kombinasyonu ile açılan Çalıştır penceresinde diskmgmt.msc yazarak Disk Yönetim penceresine erişebilirsiniz.
- Burada harici diskinizi görebiliyorsanız disk bölümlendirme hatası ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bu karşılaşmanız ihtimali olan hatalar arasında en hafif olanı diyebiliriz. Partition Recovery araçları ile kolaylıkla verilerinizi kurtarabilirsiniz. Ancak diskinizi formatlamamalısınız.
- Eğer harici diskinizi Disk Yönetiminde göremiyorsanız Aygıt Yöneticisi‘ni deneyebilirsiniz. Bunun için yine “Bilgisayarım”a sağ tıklayıp Aygıt Yöneticisi’ne erişebilir ya da Çalıştır penceresinden “devmgmt.msc”i çalıştırabilirsiniz.
- Aygıt Yöneticisi’nde disk sürücüleri kısmında ünlem işareti bulunan bir disk olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer uyarı işareti olan bir hafıza birimi varsa sürücü problemi yaşadığımız söylenebilir. Uyarının bulunduğu satıra sağ tıklayıp Özellikler’e tıklayıp hata mesajlarını kontrol edebilirsiniz. Bu mesajlar sorunu çözmenize yardım edebilir.
- Ancak işletim sistemi bunu yapmanızı önerse dahi HARİCİ HARD DİSKİNİZİ FORMATLAMAYIN! Eğer bunu yaparsanız verileriniz bir daha kurtarılamayabilir. Bunun yerine bir veri kurtarma aracı sorununuzu çözebilir. (Linki verilen hafıza kartı veri kurtarma programları aynı zamanda harici hard disk için de kullanılabilir.) En İyi Ücretsiz Dosya Kurtarma Programları 2018 konulu yazımızda bazı veri kurtarma araçlarını ve temel özelliklerini bulabilirsiniz. Kullanacağınız veri kurtarma sistemi profesyonel olmadığı takdirde harici hard diskinizin Disk Yönetimi listesinde görülmesi gerektiğini unutmayınız. Kullanabileceğiniz veri kurtarma yazılımları ve dikkat etmeniz gereken konular için lütfen aşağıda belirttiğimiz makaleleri inceleyiniz.
Eğer verileriniz değerli ise probleminize profesyonel müdahale için lütfen bize ulaşın.
Tecrübelerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Besemti – Best Veri Kurtarma Merkezi
Dahili Linkler
Harddiskten Veri Kurtarma
En İyi 10 Ücretsiz Hafıza Kartından Veri Kurtarma Programı
Hafıza Birimlerinin Hasar Durumu Nasıl Kontrol Edilir?
8 Adımda Bozuk Hafıza Kartından Veri Kurtarma
7 Adımda Bozuk Harici Harddiskten Veri Kurtarma
Harici Linkler
Bilgisayar Harici Hard Diski Görmüyor veya Tanımıyor
Disk Biçimlendir Hatası Çözümü
En iyi 20 Ücretsiz Hard Disk (HDD) Araçları
Biz kurtarılamaz demedikçe hiçbir veri kurtarılamaz değildir.